Kuba- Gaya Picadillo
⭐⭐⭐⭐⭐ 33 Penilaian | 26 Ulasan | 13 Gambar
Terdapat banyak variasi picadillo. Ini adalah hidangan berperisa dan tradisional yang dimasak dari rumah dengan bahan-bahan yang sedia ada di mana-mana pasar raya. Jangan abaikan wain, kerana ia sangat penting untuk perisa hidangan ini. Hidangkan dengan bawang putih dan nasi putih bawang, kacang hitam, dan pisang tanduk goreng. Hiaskan dengan ham yang dipotong jalur dan lada merah panggang.
Cara-cara
☑️ Langkah 1
Masukkan
kentang ke dalam periuk besar dengan air yang cukup untuk ditutup; perasa
dengan garam. Didihkan air; perlahankan api hingga sederhana rendah, letakkan
penutup di atas periuk, dan masak kentang hingga mendidih hingga lembut,
kira-kira 20 minit. Tiriskan dan ketepikan hingga sejuk.
☑️ Langkah 2
Panaskan 2 sudu minyak zaitun dalam ketuhar Belanda yang besar dengan api sederhana; masak dan tumis bawang merah, paprika hijau, dan bawang putih dalam minyak panas sehingga sayur-sayuran menjadi lembut, kira-kira 5 minit.
☑️ Langkah 3
Hancurkan
daging lembu ke dalam campuran bawang, pecahkan daging menjadi kepingan yang
lebih kecil semasa anda mencampurkan; masak dan kacau sehingga daging lembu
berwarna coklat sepenuhnya, 7 hingga 10 minit. Tiriskan lemak sebanyak mungkin
dari campuran.
☑️ Langkah 4
Tumis
wain merah, sos tomato, zaitun, caper, kismis emas, jintan, oregano, lada
hitam, dan 1/4 sudu teh garam ke dalam campuran daging lembu. Didihkan, perlahankan
api hingga sederhana-rendah, dan masak dengan mendidih sehingga anggur telah sebati
dengan ketara, 25 hingga 30 minit.
☑️ Langkah 5
Kupas
kentang yang telah disejukkan dan potong.
☑️ Langkah 6
Panaskan 1 sudu teh minyak zaitun dalam kuali dengan api sederhana. Masak kentang ke dalam minyak panas hingga keperangan, kira-kira 5 minit.
☑️ Langkah 7
Campur
perlahan kentang yang telah dimasak ke dalam campuran daging lembu yang sedang
reneh; masak bersama 5 minit.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
471 kalori; protein 26gm; karbohidrat 29.6gm; lemak 22gm; kolesterol 78.9mg; natrium 1337.7mg.
No comments:
Post a Comment