Tuesday 29 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 TESIS MASIHKAH KAU INGAT?




[ TEKS ASAL ]


Masihkah Kau Ingat?


1.Menulis dan mengolah semula dengan menggunakan ayat sendiri (Jangan menyalin (copy paste) daripada artikel atau buku).


2.Menggunakan Turnitin atau tool yang lain sebelum membuat penghantaran kepada penyelia atau jurnal.


3.Membuat rujukan daripada rujukan utama. Elakkan banyak merujuk rujukan sekunder.


4.Membaca banyak artikel terkini supaya lebih memahami tentang kajian yang ingin dijalankan (minimum 50 artikel).


5.Menghadiri seminar atau persidangan supaya mendapat input tentang kajian yang berkaitan.


6.Berbincang dengan penyelia tentang penyelidikan yang dijalankan. Elakkan daripada berbincang dengan pelajar lain kerana pelajar bukan pakar dalam bidang.


7.Jumlah halaman (lebih kurang) bagi Bab 1 (10-12 halaman), Bab 2 (30 halaman - bacelor dan Master; 50 halaman - PhD), Bab 3 (10 - 12 halaman), Bab 4 (40 halaman bagi setiap objektif dan Bab 5 (8-12 halaman).


8.Keseluruhan tesis seharusnya mempunyai lebih kurang maksimum 80 halaman (bacelor), 81-150 (Master) dan 151-240 (PhD). *Tertakluk kepada kehendak pensyarah, fakulti dan universiti.


9.Membuat perancangan atau jadual untuk sepanjang tempoh pengajian.



[ TEKS PENTERJEMAHAN ]


Do You Still Remember?


1.  Write and rework using your own sentences (Do not copy (salin tampal) from articles or books).


2.   Use Turnitin or other tool before making submissions to supervisor or journal.


3.   Make a reference from the main reference. Avoid referring to secondary references.


4.   Read many recent articles to better understand the study to be conducted (minimum 50 articles).


5.   Attend seminars or conferences to get input on relevant studies.


6.   Discuss with the supervisor about the research conducted. Avoid talking to other students because students are not experts in the field.


7.   Number of pages (approximately) for Chapter 1 (10-12 pages), Chapter 2 (30 pages - Bachelor and Master; 50 pages - PhD), Chapter 3 (10 - 12 pages), Chapter 4 (40 pages for each objectives and Chapter 5 (8-12 pages).


8.   The whole thesis should have a maximum of about 80 pages (bachelor), 81-150 (Master) and 151-240 (PhD). *Subject to the wishes of lecturers, faculty and universities.


9.   Make a plan or schedule for the entire study period.


Rujukan: Normaliza Abd Rahim. (2019). Jom Tulis Tesis. Serdang: Penerbit Universiti Putra Malaysia.




Bukti kehadiran minggu 10




BBN3402SATU2020: MINGGU10 QUOTATION(3)






1. Teks Asal: When I am calm, the same thing happens again. I will fight another fight to me calm again.

Terjemahan Melayu: Apabila saya sedang tenang, perkara yang sama berlaku lagi. Saya akan sentiasa berusaha dan terus berusaha demi mendapatkan ketenangan itu semula. 

Bukti: Cerita Sosial 1 (Nenek dan Datuk)

"Kenapa ayam dan itik tinggal di sana?," tanya Alim keliru. Alim berjalan dengan nenek ke arah reban baharu. Alim berhenti menangis. Alim tersenyum melihat ayam dan itik. Alim tidak mengendahkan nenek dan datuk yang berdiri di sebelah Alim.


2. Teks Asal: The last memory I had with you will just remain as a happy moment that I cherished forever.

Terjemahan Melayu: Kenangan terakhir antara awak dan saya akan sentiasa menjadi detik terindah yang akan sentiasa saya hargai buat selamanya. 

Bukti: Cerita Sosial 3 (Keluarga saya)

"Saya rindu keluarga saya setiap hari," sebut Alim sambil tersenyum.


3. Teks Asal: To live in poverty will me realise that life is more valuable than anything else.

Terjemahan Melayu: Hidup dalam kemiskinan akan menyedarkan saya bahawa kehidupan adalah lebih berharga daripada segalanya. 

Bukti: Cerita Sosial 3 (Keluarga Saya)   

"Kami sayang dan rindu Alim," kata ahli keluarga yang lain serentak. Mereka semua ketawa.


4. Teks Asal: I will work hard to climb the highest mountain although I know that it will be difficult most of the time.

Terjemahan Melayu: Saya akan bekerja keras untuk mendaki gunung yang tertinggi walaupun saya tahu bahawa perkara tersebut akan menjadi paling sukar sepanjang masa.

Bukti: Cerita Sosial 3 (Keluarga Saya) 

"Anak ibu baik. Anak ibu rajin. Mari ibu tolong!," kata ibu sambil mengambil penyapu dan memegang batang penyapu bersama Alim. "Begini, perlahan-lahan ya!," bisik ibu perlahan.


5. Teks Asal: I am a good person and I know I will be the best.

Terjemahan Melayu: Saya merupakan seorang yang baik dan saya tahu saya akan sentiasa menjadi yang terbaik. 

Bukti: Cerita Sosial 3 (Keluarga saya) 

"Alim anak yang rajin dan baik," sebut ibu sambil memegang bahu Alim.


6. Teks Asal: If I can narrate my love to you, I will be the happiest person in the world.

Terjemahan Melayu: Andai dapat saya meluahkan rasa cinta ini kepada awak, pasti saya akan menjadi insan yang paling bahagia di dalam dunia ini. 

Bukti: Cerita Sosial 3 (Keluarga Saya)

"Saya sayang keluarga saya," ujar Alim kepada ahli keluarga yang lain.


7. Teks Asal: I have faith in you.

Terjemahan Melayu: Saya percayakan awak.

Bukti: Cerita Sosial 2 (Saya yang Istimewa) 

"Ini Alim. Kamu beri Sulaiman. Ibu nampak dia sedang siram pokok bunga tadi," kata ibu sambil menghulurkan plastik yang mengandungi buah rambutan dan manggis.


8. Teks Asal: I want someone to tell me that it is going to be fine.

Terjemahan Melayu: Saya memerlukan seseorang untuk mengatakan bahawa segalanya akan menjadi baik. 

Bukti: Cerita Sosial 2 (Saya yang Istimewa)

"Baik sungguh anak ibu. Bagus Alim. Alim ingat pesan ibu dan bapa," kata ibu sambil mengasingkan buah-buahan ke dalam plastik merah. 


9. Teks Asal: My parents believe that I will be a good person one day. 

Terjemahan Melayu: Ibu bapa saya sentiasa percaya bahawa saya akan menjadi seorang yang baik suatu hari nanti. 

Bukti: Cerita Sosial 3 (Keluarga Saya) 

"Alim anak yang rajin dan baik," sebut ibu sambil memegang bahu Alim.


Rujukan: 

Noraien Mansor & Normaliza Abd Rahim. (2017). 200 Quotes For You..For Us...Terengganu: Penerbit UMT.

Normaliza Abd Rahim. (2019). Kajian Wacana dan Strategi Komunikasi Teori dan Aplikasi. Terengganu: Penerbit UMT.





Bukti kehadiran minggu 10




BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(4)





Biskut Coklat Ceri Yang Banyak

⭐⭐⭐⭐⭐       49 Penilaian   |   39 Ulasan   |    17 Gambar

Biskut coklat yang luar biasa bersama tart ceri kering pastinya menjadi kegemaran anda!



Bahan-bahan

 

  1 cawan tepung serba guna

 

   ¼ cawan serbuk koko tanpa gula

 

  1 sudu teh serbuk penaik

 

  ¼ sudu teh garam

 

  ½ cawan mentega tanpa garam, dilembutkan

 

  1 cawan gula putih

 

  1 biji telur

 

  1 sudu teh serbuk kopi segera

 

  1 sudu teh estrak vanila

 

  ¼ cawan cip coklat kurang manis

 

  ¼ cawan cip coklat putih

 

  1 cawan ceri kering



Cara-cara 


 ☑️ Langkah 1

Panaskan ketuhar sehingga 350 darjah F (175 darjah C).

 

 ☑️ Langkah 2           

Gariskan dua loyang besar dengan kertas perkamen.

 

 ☑️ Langkah 3

Satukan tepung, serbuk koko, serbuk penaik, dan garam dalam satu mangkuk.

 

 ☑️ Langkah 4

Pukul mentega dan gula bersama dalam mangkuk besar dengan menggunakan pengadun elektrik pada tahap kelajuan sederhana tinggi sehingga tekstur adunan tersebut menjadi ringan dan lembut.

 

 ☑️ Langkah 5

Pukul telur, serbuk kopi, dan vanila ke dalam adunan mentega dan gula sebentar tadi sehingga sebati. 


☑️ Langkah 6

Tukar kelajuan pada tahap yang rendah dan tuangkan campuran tepung. Pukul sehingga sebati.

 

 ☑️ Langkah 7

Masukkan cip coklat kurang manis, cip coklat putih, dan ceri kering ke dalam adunan tadi.

 

 ☑️ Langkah 8

Ambil sesudu daripada adunan tersebut dan letakkan dalam 2 inci di dalam loyang yang telah tersedia.

 

 ☑️ Langkah 9

Bakar dalam 10 hingga 12 minit untuk setiap kumpulan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan, sehingga biskut benar-benar masak.

 

 ☑️ Langkah 10

Biarkan sejuk di atas loyang selama dua minit. 


☑️ Langkah 11

Pindahkan biskut tersebut ke rak wayar sehingga sejuk sepenuhnya.

 

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

130 kalori; protein 1.6gm; karbohidrat 19.4gm; lemak 5.4gm; kolesterol 18.3mg; natrium 51.3mg.


 RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Lots of Chocolate Cherry Cookies. Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/220024/lots-of-chocolate-cherry-cookies/


Bukti kehadiran minggu 10






BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)





Ayam Parmesan

⭐⭐⭐⭐⭐       4,091 Penilaian   |   2,761 Ulasan   |    1,416 Gambar

Resipi Ayam Parmesan yang dihasilkan oleh saya adalah sedikit berbeza daripada kebiasaan yang dihasilkan di kebanyakan restoran kerana resipi ini menggunakan sos yang sedikit dan bahagian luaran salutan ayam yang lebih rangup. 



Bahan-bahan

 

  4 bahagian dada ayam tanpa kulit dan tanpa tulang

 

  Garam dan lada hitam yang sudah digiling secukup rasa

 

  2 biji telur

 

  1 cawan sebuk roti panko atau lebih mengikut keperluan

 

  ½ cawan keju Parmesan yang telah diparut

 

  2 sudu besar tepung serba guna atau lebih mengikut keperluan

 

  1 cawan minyak zaitun untuk menggoreng

 

  ½ cawan sos tomato yang telah disediakan

 

  ¼ cawan keju mozzarella segar dan dipotong dadu kecil

 

  ¼ cawan daun selasih yang siap dicincang

 

  ½ cawan keju provolone yang telah diparut

 

  ¼ cawan keju Parmesan yang telah diparut

 

  1 sudu besar minyak zaitun

 

Cara-cara 

 ☑️ Langkah 1

Panaskan ketuhar sehingga 450 darjah F (230 darjah C).

 

 ☑️ Langkah 2

Letakkan dada ayam di antara dua kepingan plastik yang tebal (beg beku yang boleh ditutup semula adalah lebih baik) di atas permukaan yang rata dan keras. Tumbuk dada ayam tersebut dengan kuat pada bahagian halus palu dada ayam sehingga ketebalannya 1/2 inci. Perapkan dada ayam tersebut bersama garam dan lada hitam.  

 

 ☑️ Langkah 3

Pukul telur dalam mangkuk dan ketepikan.

 

 ☑️ Langkah 4

Campurkan serbuk roti dan 1/2 cawan keju Parmesan dalam sebuah mangkuk yang berlainan dan ketepikan.

 

 ☑️ Langkah 5

Letakkan tepung ke dalam ayak atau penapis; ayakkan ke atas dada ayam dan salutkan pada kedua-dua belah bahagian dengan rata.

 

 ☑️ Langkah 6

Celupkan dada ayam yang telah disaluti tepung ke dalam telur yang telah dipukul. Pindahkan dada ayam tersebut ke dalam campuran serbuk roti dan salutkan pada keseluruhan dada ayam. Ulang langkah yang sama untuk kesemua dada ayam. Setelah itu, ketepikan dada ayam tersebut selama lebih kurang 15 minit.

 

 ☑️ Langkah 7

Panaskan 1 cawan minyak zaitun ke dalam kuali besar dengan api sederhana sehingga minyak kelihatan panas berkilau. Masak ayam sehingga kelihatan keemasan, kira-kira 2 minit pada setiap satu bahagian. Ayam akan selesai dimasak di dalam ketuhar.


 ☑️ Langkah 8

Letakkan ayam tersebut ke dalam loyang atau baking dish dan letakkan 1/3 cawan sos tomato pada setiap dada ayam di atasnya. Lapiskan juga setiap dada ayam dengan keju mozzarella, daun selasih segar, dan keju provolone dengan jumlah yang sama. Taburkan 1 hingga 2 sudu besar keju Parmesan di atasnya dan sembur rata minyak zaitun dalam 1 sudu besar.

 

 ☑️ Langkah 9

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga keju kelihatan keperangan dan berbuih serta di tengah dada ayam tidak lagi berwarna merah jambu atau separa masak, 15 hingga 20 minit. Termometer bacaan segera dimasukkan ke bahagian tengah dan hendaklah mencapai bacaan sekurang-kurangnya 165 darjah F (74 darjah C).


Nota Masakan:

Gunakan sos tomato yang berkualiti tinggi untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Anda boleh juga menggantikan pesto atau herba kering Itali pilihan anda dengan selasih, atau tidak menggunakannya langsung. Sekiranya menggunakan mozzarella segar, potong menjadi kiub atau potong dadu berbanding mencincangnya atau memarutnya.


Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

471 kalori; protein 42.1gm; karbohidrat 24.8gm; lemak 24.9gm; kolesterol 186.7mg; natrium 840.3mg.


RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Chicken Parmesan. Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/223042/chicken-parmesan/


Bukti Kehadiran Minggu 10





Monday 28 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(2)







Pan Lebar Ayam Masam-Manis

⭐⭐⭐⭐⭐       7 Penilaian   |   4 Ulasan   |    5 Gambar

Diilhamkan oleh rasa hidangan Asia kegemaran kami, berikut adalah resipi yang menggunakan khasiat nanas dalam tin, dengan sayuran biasa. Untuk menjadikannya mesra dengan pan lebar, ayam sudah tidak perlu dilapisi dengan serbuk roti atau digoreng dahulu. Ditambahi dengan sos sedap yang anda suka, dan jika ada yang tersisa, simpan sos di dalam peti sejuk dalam bekas tertutup, sehingga satu minggu. Sos ini juga merupakan sos yang sedap untuk pembuka selera gaya Asia. Hidangkan bersama nasi kukus panas.



Bahan-bahan

⬜  2 (8 oz) Jus nanas dalam tin

⬜  1 loceng lada merah, dibuang biji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

⬜  1 loceng lada hijau, dibuang biji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

⬜  1 lobak merah, dikupas dan dihiris secara menyerong

⬜  ½ bawang merah, potong 1 inci

  3 sudu besar minyak alpukat 

  garam dan lada hitam secukup rasa 

⬜  1½ oz dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang, potong 1 inci

⬜  air secukupnya 

⬜  2 sudu besar tepung jagung

  ½ cawan gula perang cerah

  ⅓ cawan cuka beras 

  3 sudu besar kicap 

⬜  1 sudu besar sos cili bawang putih

  1 sudu besar pes halia-bawang putih

⬜  ⅛ sudu teh lada putih tanah


Cara-cara 


 ☑️ Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C).


 ☑️ Langkah 2

Tiriskan nanas dan masukkan jus ke dalam ukuran cecair 1 cawan. Letakkan nanas yang telah dikeringkan dalam mangkuk pencampuran besar; mengetepikan.


 ☑️ Langkah 3

Masukkan paprika, lobak merah, dan bawang merah ke dalam nanas. Tuangkan 2 sudu minyak alpukat ke atas dan taburkan dengan garam dan lada. Kacau hingga sebati dilapisi minyak dan perasa, kemudian tuangkan ke dalam satu lapisan pada loyang lebar. Masukkan ayam ke dalam mangkuk yang sama, gerimis dengan baki 1 sudu minyak, dan perasakan dengan garam dan lada. Lumurkan ke lapisan ayam di atas loyang lebar antara bahagian nanas dan sayur.


 ☑️ Langkah 4

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga sayur-sayuran lembut dan ayam masak, kira-kira 25 minit.


 ☑️ Langkah 5

Sementara itu, tambahkan air secukupnya ke jus nanas yang disediakan untuk membuat 1 cawan cecair. Pindahkan 3 sudu besar cecair ke mangkuk kecil dan masukkan tepung jagung. Kacau dengan garpu atau pukul sehingga sebati.


 ☑️ Langkah 6

Tuangkan baki cecair ke dalam periuk dengan gula merah, cuka beras, sos tomato, kicap, sos bawang putih, pes bawang putih halia, dan lada putih. Didihkan, kacau sekali-sekala, dengan api sederhana tinggi. Perlahan-lahan masukkan campuran tepung jagung, pukul sebentar. Kembali mendidih dan biarkan menebal, terus memukul, kira-kira 1 minit.


 ☑️ Langkah 7

Campurkan ayam, nanas, dan sayur-sayuran dengan sos untuk dihidangkan.


Nota Masakan:

Anda boleh menggunakan minyak masak berperisa Neutral untuk minyak alpukat.

Untuk menjimatkan masa, selain membuat sos, anda juga boleh menggunakan sos tin manis dan masam Asia.


Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

524 kalori; protein 37.7gm; karbohidrat 58.6gm; lemak 14.9gm; kolesterol 96.9mg; natrium 1236.2mg.



RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Sheet Pan Sweet and Sour Chicken. Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/



Bukti kehadiran minggu 10.





Sunday 27 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(1)






Kuba- Gaya Picadillo

⭐⭐⭐⭐⭐       33 Penilaian   |   26 Ulasan   |    13 Gambar

Terdapat banyak variasi picadillo. Ini adalah hidangan  berperisa dan tradisional yang dimasak dari rumah dengan bahan-bahan yang sedia ada di mana-mana pasar raya. Jangan abaikan wain, kerana ia sangat penting untuk perisa hidangan ini. Hidangkan dengan bawang putih dan nasi putih bawang, kacang hitam, dan pisang tanduk goreng. Hiaskan dengan ham yang dipotong jalur dan lada merah panggang.




Bahan-bahan

⬜  2 biji kentang

⬜  Garam secukup rasa

⬜  2 sudu minyak zaitun

⬜  1 biji bawang, dihiris 

⬜  1 lada loceng hujau, dihiris

  2 sudu teh bawang putih hancur 

 1 ½ paun daging lembu tanpa lemak 

⬜  2 cawan wain merah kering

⬜  1 (15 oz) tin sos tomato 

⬜  ⅔ cawan zaitun hijau pimiento, toskan dan cincang 

  ½ cawan capers, dikeringkan 

  ¼ cawan kismis keemasan 

  1 sudu teh jintan tanah 

⬜  1 cubit oregano kering 

  ¼ sudu teh lada hitam 

⬜  ¼ sudu teh garam 

⬜  1 sudu teh minyak zaitun


Cara-cara 


 ☑️ Langkah 1

Masukkan kentang ke dalam periuk besar dengan air yang cukup untuk ditutup; perasa dengan garam. Didihkan air; perlahankan api hingga sederhana rendah, letakkan penutup di atas periuk, dan masak kentang hingga mendidih hingga lembut, kira-kira 20 minit. Tiriskan dan ketepikan hingga sejuk.


 ☑️ Langkah 2

Panaskan 2 sudu minyak zaitun dalam ketuhar Belanda yang besar dengan api sederhana; masak dan tumis bawang merah, paprika hijau, dan bawang putih dalam minyak panas sehingga sayur-sayuran menjadi lembut, kira-kira 5 minit.


 ☑️ Langkah 3

Hancurkan daging lembu ke dalam campuran bawang, pecahkan daging menjadi kepingan yang lebih kecil semasa anda mencampurkan; masak dan kacau sehingga daging lembu berwarna coklat sepenuhnya, 7 hingga 10 minit. Tiriskan lemak sebanyak mungkin dari campuran.


 ☑️ Langkah 4

Tumis wain merah, sos tomato, zaitun, caper, kismis emas, jintan, oregano, lada hitam, dan 1/4 sudu teh garam ke dalam campuran daging lembu. Didihkan, perlahankan api hingga sederhana-rendah, dan masak dengan mendidih sehingga anggur telah sebati dengan ketara, 25 hingga 30 minit.


 ☑️ Langkah 5

Kupas kentang yang telah disejukkan dan potong.


 ☑️ Langkah 6

Panaskan 1 sudu teh minyak zaitun dalam kuali dengan api sederhana. Masak kentang ke dalam minyak panas hingga keperangan, kira-kira 5 minit.


 ☑️ Langkah 7

Campur perlahan kentang yang telah dimasak ke dalam campuran daging lembu yang sedang reneh; masak bersama 5 minit.


Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

471 kalori; protein 26gm; karbohidrat 29.6gm; lemak 22gm; kolesterol 78.9mg; natrium 1337.7mg.



RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Cuban-Style Picadillo . Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/220167/cuban-style-picadillo/ 



Bukti kehadiran minggu 10